Vitt är vitt är inte vitt

2015-05-28

Bransch- och arbetsgivarorganisationen Målaremästarna har genom en undersökning konstaterat det vi alla redan vet – dvs att svenskar helst väljer vitt på väggarna. Det är en bekväm kulör men valen är fler än du tror. Jag får fortfarande ofta frågan vilken vit man ska välja som väggfärg interiört.

Det finns flertalet vita nyanser att välja mellan och det är omgivningen i rummet samt önskat slutresultat som avgör valet. Det är viktigt att veta vilka andra kulörer som finns i direkt närhet då dessa relaterar och smittar av sig på varandra. Färg och ljus hänger helt ihop, så identifiera ljuskällorna och ev ljusinsläpp samt väderstreck.

Det man idag skulle kunna kalla standardvit är NCS S 0500-N. Dvs en vit med endast 5 enheter svärta och ingen kulörthet. Tidigare (men till viss del även idag) var standardvit NCS S 0502-Y. En vit med 5 enheter svärta och 2 enheter kulörthet/gult. Den senare är standard på de flesta förmålade lister, foder, dörrar, köksluckor samt även på strömbrytare och kontaktuttag. Den kulören har många namn som Stockholmsvit, Antikvit, Nikotinvit…. Att placera dessa två vita kulörer bredvid varandra är inte så lyckat. NCS S 0500-N är krispigt vit och får NCS 0502-Y att se solkigt gul ut.

Ett problem många har är att de vill måla om väggarna till nuvarande standardvit men vill inte måla om alla befintliga snickerier som oftast är NCS S 0502-Y. Flera färgleverantörer har löst detta genom att tillverka egna kulörer utanför NCS standard som ligger mellan eller i närheten av båda dessa kulörer. Målet är att minska upplevelsen av att de bef snickerierna drar åt gult. Nordsjö har sin ”Nordsjövit” som har koden NCS S 0603-Y03R. Dvs en vit med 6 enheter svärta, 3 enheter kulörthet av en gul kulör med 3 enheter rött. Flugger har sin ”Carlssonvit” som påminner om den tidigare versionen av NCS S 0502-Y. Dvs NCS 0502-Y. Samma kod men utan S vilket betyder att det inte är den senaste versionen och ngt mindre gul.

Att kombinera olika vita kräver noggrannhet och eftertanke. Förutom ovan nämnda finns flertalet vita med svaga brytningar mot gult, rött, blått eller grönt. Valet beror på var du ska måla och hur din omgivning ser ut och vilket slutresultat du önskar. Vitt är sällan eller aldrig en helt ren vit kulör. Många gånger uppfattar vi svagt grå nyanser som som vita.

Vid val av kulör är även glanstalet av stor vikt då ljuset reflekteras olika beroende på val. Vanligt för normal vägg är glanstal 5-7. Idag finns leverantörer som erbjuder riktigt matta väggar med glanstal 2-4 som ändå är hyfsat slitstarka och fläckavvisande.

Det var lite om vita kulörer interiört – ska du måla vitt exteriört gäller helt andra regler!

 

 

  • Mile says:

    Men om man villa ha s0500N på väggar och lister. Hur gör man då med strömbrytare och kontakter. Har du några förslag på ovanstående i s0500N?

    • susann says:

      Hej, bra fråga. Alla detaljer är av vikt för helhetsintrycket! Idag finns det leverantörer som anammat detta med de olika vita. Titta tex på Giras sortiment. De har produkter i NCS S 0500-N! Lycka till!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *